20 Nisan 2016 Çarşamba

RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİN DEVAM ETMESİNDEN DAHA DOĞAL NE OLABİLİR Kİ?

İngiltere ve Arjantin arasında Falkland Adaları için başvurulan silahlı mücadeleye her iki ülke de savaş nitelemesinde bulunmamaktadır. Bunun nedeni iki ülkenin de fiili bir silahlı çatışma içinde iken dahi, diğer tüm alanlarda ilişkilerini sürdürmeleridir. Hatta bu dönemde İngiltere, Arjantin’den sığır eti ithalatına devam etmiş, belki de ülkesi için çarpışan Kraliyet Donanması personeli Arjantin etini tüketmeye devam etmiştir.

18 yy.dan itibaren ülkeler en gerilimli anlarda dahi çıkarları doğrultusunda düşman ülkelerle siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerine devam etmek zorunda olduklarının farkına varmışlardır. Bunun nedeni biraz önce ifade edildiği sadece çıkar kokan reelpolitik hesaplar değil, ayrıca gerginlikten barışa geçiş süresince kolaylaştırıcı sonuçlar doğuran pragmatik nedenlerdir. Bu pragmatizmin kolaylaştırıcı sonuçları şunlardır;

Her şeyden önce diplomasiye açık bir kapı bırakması ve

Hala ilişkileri sürdürmek için birkaç nedenin var olmaya devam etmesidir.

Rusya ile Deniz Kuvvetlerinin içinde rol aldığı paydaşlık Karadeniz’dir. Bu tür bir ortaklığın olmadığı Karadeniz’in nasıl hegemon güçlerin bir arenasına dönüşebileceğinin Rusya ve Türkiye farkındadır. Deniz Kuvvetlerinin, Başbakan veya Dışişlerinden ilişkilerin koparılması yönünde bir direktif almadığı sürece ilişkilerini sürdürmesinden daha doğal bir yaklaşım tarzı olamaz.

Gambot diplomasi pahalı, zahmetli ve uzun erimli bir siyasettir, sadece bir uçağın düşürülmesi ile bu tür bir birikimin heba edilmesi ise Kasımpaşalılık değil, olsa olsa ahmaklık olur.

Ufkunuz açık, denizleriniz sakin, dostunuz bol olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder