19 Nisan 2016 Salı

GÖZ OLA UFKUN ÖTESİNİ GÖRE, AKIL OLA BAŞA GELECEĞİ BİLE...(TÜRKİYE, RUSYA İLİŞKİLERİ-1)..

Sevdiğim atasözlerinin başında geliyor bu anlamlı söz. Biraz değiştirdim konuyla irtibatlandırmak için. Üç tarafı denizlerle çevrili yurdumun yüzünü daha çok denize dönmek zorunluluğunu da vurgulamak için "dağ" kelimesinin yerine "ufuk" kelimesini tercih ettim. 

Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu, Deniz Harp Akademisi tarafından organize edildi ve çok sayıda yerli/yabancı katılımcının yoğun ilgisini çekti. Son derece kaliteli sunumlar ve bildiriler yapıldı sempozyum süresince. Biraz da ülke gündemiyle alakalı olduğu için belki, benim dikkatimi Deniz Kuvvetleri Komutanı Sayın Bostanoğlu'nun konuşmasındaki Rusya kısmı ilgimi çekti.

"Rusya ile yaşanan sıkıntılara rağmen, işbirliğimiz devam etmektedir" dedi Bostanoğlu. Tam da aklımdan geçenleri tam da olması gerektiği yer ve zamanda söyledi. Bu konuşmayı hazırlamak ne kadar zamanınızı aldı, üzerinde ne kadar düşünerek sarf ettiniz bu sözleri sorusunun cevabı, 3 saat, 1 gün vs. olamaz kesinlikle. 1970 yılından bu yana şerefle taşıdığı üniformasıyla 46 yılda elde ettiği bilgi ve tecrübe birikiminin bir ürünüydü bu konuşma.

Göz ola ufkun ötesini göre... Bostanoğlu, ufkun ötesini görerek yaptı bu konuşmasını. Bölgesinde giderek yalnızlaşan, Rusya ile sadece Karadeniz'de değil, artık Suriye ve Doğu Akdeniz'de de komşu olan Türkiye'nin bugünki gerçeklerini ve gelecekte karşılaşacağı muhtemel problemleri bir denizci vizyonu ile görerek...

Düşürülen bir uçak nedeniyle, ki bizim düşürdüğümüz bir savaş uçağı, Rusya gibi bir güce sırt çevirmek. işbirliği kanallarını tıkamak ne diplomasi ne de askeri gereklilik ile bağdaşmayacak bir yaklaşım olacaktır.

1992 yılını hatırlayalım. ABD savaş gemisi Saratoga'dan atılan güdümlü mermiler ile şehit olan 5 denizci, 22 yaralı ve hurda haline gelmiş bir Türk savaş gemisi. Sonrasında ne ABD ne de Türkiye soğukkanlılığını kaybetmemişti. Olayın mağduru biz olmamıza rağmen uluslararası diplomasi ve güç dengelerini dikkate alarak bir tutum geliştirdik.

Bostanoğlu'nun açıklaması da bir tutum değişikliğinin gerekliliğine dikkat çekiyordu. Siyahla beyazı kendi üniformasındaki gibi ayırt etme kolaylığında, Rusya ile ilişkilerin geleceğini kendi perspektifinden ufkun ötesini görebilecek gözlerin önüne seriyordu.

Bizlerin bile takip ederken yorulduğu, zorlandığıbir dönemde komuta etti Bostanoğlu, bu ülkenin yüzünü ağartan, göğsünü kabartan bir kuvvete. Sadece TürkDeniz Görev Grubunun tüm Afrika kıtasını dolaşarak gerçekleştirdiği faaliyet bile onungörev süresini başarılı olarak nitelendirmeye yetecektir. Ayrıca, bu faaliyet deniz gücünün en önrmli diplomasi araçlarından biri olduğunu da bir kez daha göstermiştir. Ki, Bostanoğlu'nun açıklamalarının en önemli dayanağını da teşlik etmektedir.

Gönül ister ki, ufkun ötesini gören gözlere ve gördüğünü söyleme cesaretine sahip bu değerli Amiralin, 46 yıldır şerefle taşıdığı üniformasıyla Ağustos'tan sonra bir sene daha bu vatana ve millete hizmet etme imkanı olur.

Göz ola, ufkun ötesini göre,
Akıl ola, başa geleceği bile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder